Fibonacci-számok

Fibonacci-számok

 

A Fibonacci-számok a matematika egyik legismertebb számsorozatát alkotják. A számsorozat nulladik eleme 0, az első 1, és ezt követően minden szám az őt megelőző két számnak az összege. A számsorozat végtelen és növekvő; első néhány tagja: 0; 1; 1; 2; 3; 5; 8; 13; 21; 34; 55; 89.

 

Eredete:

A sorozatot először két indiai matematikus írta le, 1150-ben, amikor azt vizsgálták, hogy a költészetben egy adott időtartamot hányféleképpen lehet kitölteni rövid és hosszú szótagokkal, ha egy hosszú szótag az két röviddel egyenértékű.

Majd tőlük teljesen függetlenül az itáliai matematikus, Fibonacci is megtalálta a számsorozatot, mikor Liber Abaci művében egy képzeletbeli nyúlcsalád növekedését vizsgálta adott feltételek mellett. Később az iránta való tiszteletből róla nevezték el a sorozatot.

 

Megjelenése a növényeken:

A Fibonacci-szám gyakran jelenik meg a természetben, mint egyes virágfajok virágszirmainak száma.

Egyes virágok sziromszáma:

3: liliom, nőszirom

5: harangláb, boglárka, vadrózsa

8: szarkaláb, vérpipacs

13: körömvirág

21: őszirózsa, cikória

34; 55; 89: egyes százszorszépfajok

 De Fibonacci-spirálba rendeződnek még a fenyődoboz, illetve az         ananász pikkelyei, a málna szemei, és a napraforgó magjai is. Ez utóbbi     esetében a magok egy része az egyik óramutató járásával megegyezően, a   másik azzal ellentétesen csavarodik. A két ellentétesen futó   görbesorozatokban a spirálkarok két szomszédos Fibonacci-számot adnak,   a kettő közül a kisebbet a nagyobbal elosztva az aranymetszés számának   egy jó közelítését kapjuk. (Minél nagyobb a két szomszédos Fibonacci-   szám, annál jobb közelítést ad a hányadosuk az aranymetszés arányára.)

 

Előnye:

A Fibonacci-spirál mintázatát ténylegesen sok élőlény próbálja követni, azon oknál fogva, hogy ez a legjobb módszer az arányos növekedésre, a napraforgó tányérja esetében pedig megközelítőleg a leghatékonyabban tölthetik ki a magok a rendelkezésre álló területet.

 

Feladat:

Keressetek virágokat és számoljátok meg a szirmaikat, hogy Fibonacci-számok-e!

Növények amiben megjelenik