Aranymetszés

Aranymetszés

Az aranymetszés az a speciális szám, amely a matematikában így definiálható: „az egész szakasz (a+b) úgy aránylik a nagyobbik részhez (a), ahogy a nagyobbik rész (a) a kisebbik részhez (b)”

                                               

A hatékony fotoszintetizáció érdekében a növények arra törekszenek, hogy a lehető legtöbb levelet helyezzenek el a legkisebb téren úgy, hogy azok ne árnyékolják egymást. Ennek legjobb módja egy könnyü kód ismétlése, mellyel logaritmikus spirált hoz létre:

(fizika szempontjából a spirálok alacsony energiájú konfigurációk)

Növessz – forogj – növessz – forogj…..

Ezt nem ismétlődő szögben érdemes megadni, nehogy felhalmozódjanak „hiányos” sorok. A legmegfelelőbbek az irracionális számok, de abból sem mind.

Az egész részt nem véve figyelembe (hiszen az egy egész kört jelent ami, nincs hatással a pont hollétére) 

    

                1-gyel (360°) forgat                      0.2-vel (72°) forgat                       π-vel forgat                                       e-vel forgat                                φ-vel forgat

Itt lép életbe a Golden Ratio (Arany metszés=φ). Ezzel a forgatási aránnyal ( x,61803 = 222,5°) tudja elérni a növény, hogy a legtöbb magot/levelet/szirmot növesszen a lekisebb helyen úgy, hogy azok ne takarják egymást.

További érdekesség, ha két egymást követő Fibonacci-számot elosztunk egymással, megközelítőleg megkapjuk a φ-t. Minél nagyobb számokat osztunk, annál pontosabb lesz az eredmény.

Növények amiben megjelenik