Enyves zsálya

Enyves zsálya

 

Rendszertani besorolás:

 

Előfordulása:

Alapvetően európai faj, de a mediterrán és a kontinentális tájakon megtalálható. Előnyben részesíti a laza, nyirkos, humuszos, meszes talajokat. Gyertyánosokban, bükkösökben gyakori, mivel kedveli az árnyas, nedves területeket. Főleg hegy- és dombvidékeken él.

 

Megjelenés:

Gyöktörzses, amely egy főgyökérből és abból kiágazó mellékgyökerekből áll. Ezzel mélyen a talajba nyúlik, hogy az általa kedvelt száraz réteken is hozzájusson a megfelelő tápanyaghoz.

Szára 50-100 cm magas, négyszögletes, apró szürke szőrökkel borított.

Levelei (1-3 tőlevélpár kivételével) szárhoz nyéllel kapcsolódnak, szélük fűrészes és általában mindkét oldalon szőrösek. Jellemzően tojásdad vagy szíves alakúak.

Virágzata több egymás felett elhelyezkedő, 4-8 virág alkotta álörvekből álló fürt. A nagy, sarló alakú felső ajak két sziromlevélből nőtt össze. Az alsó alsó ajak három lebenyéből a középső feltűnően nagy és erősen lefelé hajlik. Mindkettőt mirigyszőrök borítják, ezért kissé ragadós. Szirma kénsárga, felülete barnán pettyezett. Hosszuk 3-4 cm. beporzást rovarok végzik. Júliusban, Augusztusban virágzik.

 

Felhasználása:

Az enyves zsálya gyógyhatású növény, levelét sebkezelésre használták.

Törvény, ami megjelenik benne