Nemzeti Botanikus Kert

MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet

Cím: Vácrátót, Alkotmány út 2.

Web:  www.botkert.hu

Tel: 06 28 360 122

E-mail: botanikuskert@okologia.mta.hu

 

Jellemzői:

Vácrátót a Veresegyházi-medence és a Gödi-lapály találkozásánál fekszik, 100-200 m tengerszint feletti magasságban. A felszínt nagyrészt folyami eredetű erősen meszes homok, illetve még rozsdabarna erdőtalaj borítja. A terület a Börzsöny és a Dunazug- hegység esőárnyékában fekszik, így az évi csapadék mennyisége (kb. 250 - 400 mm), gyakran jelentkezik súlyos aszály. Nagy a nappali-éjjeli hőingadozás.. A kerten átfutó Sződ-Rákos-patak völgye fagyzugos.

Történelme:

A vácrátóti kertről az első említés 1827-ből valószínűleg egy egyszerű, átlagos angolkertként maradt fenn. 1871-ben Vigyázó Sándor vásárolta meg a birtokot, aki 1921-ben hunyt el. Végrendeletében roppant vagyonát, könyvtárát, értékes műtárgygyűjteményét, kastélyait, városi palotáit, sok ezer kataszteri hold földjét a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta. A II. világháborút követően többszöri gazdacsere után valósult meg csak az örökhagyók szándéka, az ingatlan a Magyar Tudományos Akadémia birtokába került és itt alakult meg a MTA Botanikai Kutatóintézete 1952. január 1-jén. A helyreállításokat követően hivatalosan 1961 május 1-én nyitották meg a kertet a nagyközönség előtt.

Gyűjtemény:

A Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton, 27 hektáron és 12 000 faj és fajtaféleséggel, hazánk leggazdagabb élőnövény-gyűjteménye. Országos jelentőségű természetvédelmi terület, és építményeivel, történeti kertstílusával egységben műemléki védettséget is élvez. A botanikus kert egyik legnagyobb kiterjedésű része a dendrológiai gyűjtemény, azaz a fák és cserjék gyűjteménye. E mellett sok faj és fajta tekinthető meg a pozsgás- és kaktuszházban, valamint orchidea- és broméliaházban is, valamint az egynyári virágágyásokban és a másfél hektáros rendszertani gyűjteményes kertben. A hazánk legnagyobb, de világviszonylatban is jelentős szabadföldi növényrendszertani gyűjtemény 2500-2800 fajtát és változatát mutatja be. Nemrég tanösvények kerültek kialakításra térképekkel, tanséta füzetekkel, ismertető táblák kihelyezésével.